Pčelarenje kroz dva veka

Pavle Milovanović (levo) i Radislav Bata Jovanović (desno)

Dana 21.10.2018. od 10 do 12 časova, na 6. spratu Beograđanke, Pavle Milovanović je održao predavanje „Pčelarenje kroz dva veka“ i time je zvanično započeo Zimski ciklus predavanja 2018/2019. godine Beogradskog udruženja pčelara. Ove godine smo počeli sa predavanjima nešto ranije što ujedno znači da ćemo organizovati i više predavanja. Nastavljamo da se družimo svake nedelje  od 10:00 i da se bavimo temama značajnim u pčelarstvu.

Pavle Milovanović, najstariji član Beogradskog udruženja pčelara, napravio je osvrt na svojih 66 godina pčelarskog staža. Neke od knjiga iz bogate Pavlove biblioteke, stare i preko sto godina, koje su prisutni mogli da prelistaju, svedoče o važnosti pčela i pčelinjih proizvoda. Pozivajući se na svoje višedecenijsko iskustvo Pavle je živopisno objasnio da se pčelarenje može posmatrati kao vreme pre pojave varoe i ovo današnje sa varoom.  Pčelinji nametnik Varroa destructor na Balkanu se pojavio krajem sedamdesetih godina 20. veka i prouzrokovao veliki pomor pčelinjih društava kod svih pčelara. Do pojave varoe, uz minimalnu upotrebu pesticida u poljoprivredi, dovoljno je bilo samo držati pčele i zvati se pčelarom. Pčelarska literatura je bila štura, ali je priroda bila izdašna. Masovna uginuća pčela odvratila su mnoge da nastave sa tim plemenitim poslom. Borba traje već 40 godina, a varoa u pčelarstvu danas predstavlja najveći problem u čitavom svetu. Usavršavanje tehnologije pčelarenja i veterinarskih preparata je u stalnom fokusu, ali varoa se uvek snađe i iznenadi nas kada se najmanje nadamo. Pavle je pobornik biološke metode suzbijanja varoe, pomoću rama građevnjaka koji koristi četiri puta u toku jedne godine na svakom pčelinjem društvu. Ram građevnjak postavlja u plodište između 5. i 10. aprila, a 22. dan ga menja novim praznim ramom. U zimskom periodu pčele tretira oksalnom kiselinom, metodom nakapavanja.

Srpski pčelar, list o pčelarstvu iz 1897.

Radislav Bata Jovanović profesionalni pčelar iz Jakova, dugogodišnji član Beogradskog udruženja pčelara, predstavio je svoj rad LR košnicom i polunastavkom. Korišćenje polunastavka kao mednog magacina, koji se nikada ne vrca, je ključno za dobar razvoj i održavanje pčelinjeg društva u punoj snazi tokom cele godine. Varijacije u upotrebi folije preko satonoša, modifikovana bežalica koja je ujedno i pregradna daska, specijalno konstruisan oplodnjak sa zajedničkom hranilicom u jednom LR nastavku su teme o kojima ćemo razgovarati na radionicama koje se održavaju četvrtkom u 18:00.

Naredna tri predavanja iz Zimskog ciklusa 2018/19. biće održana za članove BUP-a u Beograđanki u nedelju sa početkom u 10h i to:

  • 28. oktobar 2018., prof. dr. Zoran Stanimirović,  Zdravlje pčela u funkciji bezbednosti i kvaliteta pčelinjih proizvoda
  • 4. novembar 2018., Zoran Sević, Stacionarno pčelarenje LR košnicom i seleće pčelarenje AŽ košnicom
  • 11. novembar 2018., prof.  dr.  Miladin Ševarlić, GMO – Genetički modifikovani organizmi

Predavanja i radionice su besplatne za članove Beogradskog udruženja pčelara. Članarina u BUP-u iznosi 1200 dinara i uplaćuje se na račun: 205-22601-88, svrha upate: Članarina za 2019. Ukoliko član želi i časopis Srpski pčelar i članstvo u SPOS-u članarina iznosi 4500 dinara i uplaćuje se  na gore navedeni račun.

Da bi se na vreme informisali i saznali ponešto o svetu pčela i pčelara pratite nas na našoj facebook strani

Dobrodošli!

Spec. dr. vet. Saša Grubić


Posted

in

,

Tags: