Hilandar

BEOGRADSKO UDRUŽENJE PČELARA NA HILANDARU

BEOGRADSKO UDRUŽENJE PČELARA NA HILANDARU

 

Beogradsko udruženje pčelara ovog vikenda (23-11-2019.godine) je bilo u poseti bratstvu manastira Hilandar.

Dvadesetak naših aktivnih članova pod vodstvom Profesora Doktora Miće Mladenovića i Deagoljuba Vilotića je krenulo na put u petak uveče iz Beograda i stiglo u subotu ujutru do pristaništa Uranopolis na poluostrvu Atos. Dalje putovanje smo nastavili trajektom koje je trajalo oko jedan sat do pristaništa podno manastira Hilandar. Do samog manastira smo se prevezli smo se sa dva minibusa putem koji je u jako lošem stanju jer su ga bujice u predhodnom periodu oštetile.

Na ulasku u manastir nas je dočekao iskušenik manastira  na tradicionalan način , sa naforom,  i u ime bratstva nam poželeo dobrodošlicu.

Učesnici pokloničkog putovanja su uzvratili skromnim darovima manastiru i bratsvu. Posle kraćeg razgovora o životu i radu bratstva u manastiru  obišli smo manastirski pčelinjak i razmenili iskustva o načinu pčelarenja na Svetoj Gori.

 

Pre liturgije smo obišli manastirski kompleks i upoznati sa radovima na obnovi konaka koji su izgoreli u velikom požaru 2004. godine. Obnova manastira i danas traje jer su razmere požara bile tolike da i pored ogromnih napora bratstva i svih ljudi dobre volje do danas nisu u potpunosti. Bili smo inpresionirani načinom obnove konaka kako bi zadržao autentičan izgled iz prošlosti.

Za vreme našeg boravka u manastiru upoznali smo se sa životom bratstva, prisustvovali liturgijama i noćnom bdenju.

U okviru posete Svetoj Gori poseili smo i Ruski manastir Pantelejmon koji je nedavno obnovljen donacijom Ruskog predsednika Putina.

Na povratku sa Svete Gore posetili smo najveću fabriku meda u Grčkoj (Agricultural Beekeeping Cooperative of Nikiti, Halkidiki), koju je osnovala grupa pčelara iz Nikite.. Bili smo impresionirani rezultatima fabrike koju vodi doktorant profesora Mladenovića Pauagiotidis Georgio. Kroz razgovor sa njim konstatovali smo da bi bilo poželjno da uspostavimo saradnju sa njima u cilju razmene iskustava na obostranu korist.

 

Po odlasku iz fabrike svratili smo i u njihov institut za ispitivanje meda (ANEL honey park – Beekeping Park), čiji je glavni menažer  studirao u Prištini i veoma dobro govori Srbski jezik. S obzirom da imaju velike probleme sa nozemom i da se tim problemom bave itezivno već dve godine obećali su da će nam poslati rezultate čim budu imali zaokruženu rezultate. Takođe prave i selekciju matica na vrlo jednostavan i jeftin način.

Zadnja destinacija našeg boravka u Grčkoj bila je poseta Srbskom vojničkom groblju iz Velikog rata na Zejtinliku, gde nas je dočekao živahni,  devedesetdvogodišnji i uvek dobro raspoloženi čuvar Čika Đorđe. On nas je ugostio kao svaki Srbski domaćin i ukratko nam opisao epopeju Srbskog naroda u Velikom ratu. Ispratio nas je sa stihovima Vojislava Ilića mlađeg koji su uklesani na mauzoleju gde počivaju kosti 8000 Srpskih vojnika koji su položili svoje živote za Otačbinu.

Time se završila naša poseta Grčkoj, Svetoj Gori i Zejtinliku.

 

 

 


Posted

in