Mala škola medonosne flore – Iva

Salix caprea  L.  Iva – Sekcija  Caprea  Bluff. Iva je vrsta brdskih i planinskih šuma kitnjaka i graba, brdske i  planinske bukve i jele do  1700 m. n. v. To je visok žbun do nisko drvo do 12.00 m i prečnika debla 50 cm, sa gustim grananjem i krošnjom.

Kod mlađih stabala kora je glatka, zeleno siva, a kod odraslih je pluta sa širokim uzdužnim brazdama, svetlo siva. Grančice su dosta debele. Odraslo lišće široko jajasto ili eliptično. Na sredini je najšire, kratko zašiljeno. List dug 3 – 8cm ( – 15cm ), širok 2 – 5 (-8cm). Lice tamno zeleno, naličije belo  sivo  dlakavo.

Salix – caprea iva muški cvetovi (prašnici)

 

Cveta od marta do maja, Naš poznati  pčelar Tihomir Jevtić tvrdi da ivino cvetanje počinje od februara i da ona medi gotovo svake godine i da je dragocena, naročito polenska, ali i nektarna paša.

I drugi autori visoko ocenjuju ovu vrbu, koja se posebno javlja u većim skupinama posle seče šuma u mladim zabranima, cveta najranije od svih vrba i to naročito u nizinama i zaklonima. Njeno cvetanje, zavisno od visinskih razlika je 10 – 15 dana i ono dolazi obično kada se dren nalazi na kraju cvetanja.

Dip.inž. šum. Vladimir Ignjatović


Posted

in

Tags:

Comments

  1. Vilotić D. Avatar
    Vilotić D.

    Kolega Vlado,molim da u kontiuiteu pišeš i o ostalim polenaricama i medonošama našeg podneblja.Unapred hvala.