Pcelari Moze curiti nektar na sve strane bice dzabe ako ne mozemo do kosnica

 

Intervju za portal N1

 

On je apelovao da nadležni koji daju odobrenja za kretanje „malo otvore oči“ i da pogledaju šta pčelari kažu.

Pčelari traže da im se omogući vreme da se bave košnicama, upozoravajući da će u suprotnom veliku štetu pretrpeti i poljoprivredni proizvođači, rekao je Stanko Rajić, predsednik Beogradskog udruženja pčelara.

Kako je naveo, jako je veliki broj pčelara koji su stariji od 65 godina, a ovi koji su ispod većina je u stalnom radnom odnosu, pa sad pored mera koje su uvedene, nemaju kada da se bave košnicama.

„Vreme kretanja im je ograničeno do 17h, a nemaju vikend, što je katastrofa“, rekao je on.;Ovo je najbolje vreme, što se tiče pašnih prilika, ako se pčelari sada ne budu bavili košnicama, može curiti nektar na sve strane – biće džabe, kaže Rajić. Društva neće biti spremna, samostalno se se ne mogu spremiti za dobre prinose, dodaje.

„Pčela je opstajala milionima godina, ali nije bila izvor prihoda.. da ne govorimo o šteti koja će nastati jer je još daleko veći benefit na oprašivanju biljaka… oko 25, 30 odsto je benefit koji dobijaju pčelari u pčelarstvu, sve ostalo dobijaju ostali poljoprivredni proizvođači“, upozorio je.

On je rekao da se u Srbiji „hvalimo jako velikim brojem košnica, ali prinosi su nam jako mali“.

„Sad kad na to dodamo i ovu zabranu kretanja… a mi ne tražimo da se šetamo, samo da odemo do košnica, jer kada selimo pčele, ako ih selimo možemo samo noću, a bez selidbe nema prinosa“, objasnio je.

On je apelovao da nadležni koji daju odobrenja za kretanje „malo otvore oči“ i da pogledaju šta pčelari kažu.


Posted

in