Radovi po mesecima

Oktobar

Aster

Oktobar je mesec u kome treba završiti većinu radova na pčelinjaku.
Ovaj oktobar više liči na neki letnji mesec ali šta mi tu možemo. Imam više od 33 godine pčelarskog iskustva, pročitao sam nebrojeno mnogo pčelarskih knjiga i časopisa a opet svake godine mi se čini da sam u prvom razredu.
Sudeći po tome kako pčele nose polen izgleda da su u dobrom stanju. Informacije o dnevnom unosu preko jednog kilograma na asteru mnoge će obradovati ali neke i zabrinuti. Da li će pčele uspeti da adekvatno zatvore taj med ako naglo zahladni. Pčelari tu ne mogu ništa.
Završen je tretman protiv varoe ali ne bi bilo loše proveriti kako smo obavili prethodni tretman.Do tretmana oksalnom kiselino ostalo je još više od mesec dana.
Ako niste izvadili krajnji ram iz plodišta krajnje je vreme da to uradite sada. Ako pčelarite LR košnicom taj ram stavite u donji nastavak. Što pčele ne potroše jesenas dobro će doći kao stimulans u rano proleće. Ako u plodištu ostane deset ramova teškom mukom ćete izvaditi krajnji ram na proleće. Propolis je u tim prohladnim danima tvrd kao kamen pa nije isključeno da polomite ram. Ako ostavite devet ili osam ramova imate mesta za dodavanje ramova u proleće. Olakšajte sebi rad još sada.
To je sve što smete dirati iz plodišta. Nikako nemojte pojačavati slaba društva pčelom i leglom iz jakih. Samo ćete oslabiti dobro društvo a pitanje da li ćete pojačati slabo.
Nemojte raditi drastične korekcije rasporeda ramova. Pčele sigurno znaju bolje od nas šta im je činiti.
Slobodno izvucite limove iz antivaroznih podnjača. Svež vazduh će prijati pčelama a višak vlage će izlaziti iz košnice. Treba razlikovati donju i gornju ventilaciju ali to je posebna tema pa je ostavljam za drugi put.
Nipošto nemojte utopljavati društva. To radimo kada krene lego naredne sezone.
Uskoro pošinjemo sa predavanjima i radionicama o čemu će vas naš kolega Mića Kostić redovno obaveštavati.
Beograd 20.10.2019.god. Stanko Rajić