Stacionarni pčelinjaci Zlatiborskog okruga

Svakodnevne obilne padavine poslednja dva meseca dana donele su velike probleme pčelarima stacionarnih pčelinjaka brdsko-planinskog područja Zlatiborskog okruga.

Pčelinje zajednice koje nisu potpomognute nekim vidom dohrane ušle su u režim drastične štednje, a nezvanično se pominju i sporadični gubici usled gladovanja kod neopreznih pčelara. Livadama dominira trava bez ozbiljnijih medonosnih cvetnica koje zbog nepovoljnih vremenskih uslova oskudno luče nektar. Medljika se na kratko pojavila na četinarima i nestala. Ukoliko bi se posle ovog dugog kišnog perioda ponovo pojavila obilnija četinarska medljika, situacija bi bila vrlo nezgodna obzirom na suva plodišta, jer bi u tom slučaju medne kape popunjene medljikom bile nepovoljne za zimovanje. Heljda koja je u fazi cvetanja može popraviti situaciju, ali samo ako je posejana u blizini pčelinjaka. U nekim oblastima na njivama koje nisu godinama obradjivane na radost pčelara pojavile su se znatne količine različka, sjeruše i u manjem obimu druge medonosne flore, ali vreme i priroda su neprdvidivi.
Đoko Zečević i Ranko Stamatović

Da je loše vreme poremetilo rad pčela uverili smo se prilikom obilaska pčelinjaka uglednog zlatarskog pčelara Đoke Zečevića.  Domaćin nas je ugostio i ljubazno poput turističkog vodiča upoznao sa najlepšim predelima ove predivne planine, koja pri optimalnijim uslovima može dati vrlo pristojne prinose vrhunskog meda.

Ranko Stamatović


Posted

in

,

Tags:

Comments

  1. Đoko Zečević Avatar

    Kolega Ranko je u najkraćim crtama opisao realno stanje ovogodišnje pčelinje paše šuma i livada planine Zlatara i okoline!
    Prethodne tri godine su bilo veoma loše a ova je još gora za naše pčelice!
    Bilo je izvanredno krenulo krajem maja ali kiša koja skoro svakodnevno pada od 2. juna pa sve do današnjeg dana upropastila je floru divljih livada, ornjica i skladova!